PROPERTY TO BUY & LET IN DONEGAL
+353 74 91 21289+353 74 91 21289

The Laurels, Knock, Ballybofey, Co. Donegal – F93 N8X8

  • laurels house sign close up IMG_20190726_174202 (1)
  • laurels aerial opening shot
  • DSC_0277
  • DSC_0245
  • DSC_0243
  • DSC_0237
  • DSC_0291
  • DSC_0241
  • DSC_0246
  • DSC_0264
  • DSC_0249
  • DSC_0257
  • DSC_0201
  • DSC_0263
  • DCIM100MEDIADJI_0031.JPG
  • DSC_0295
  • DSC_0293
  • DSC_0302
  • DSC_0304
  • DSC_0207
  • DSC_0208
  • DSC_0178
  • DSC_0199
  • DSC_0195
  • DSC_0174
  • DSC_0193
  • DSC_0186
  • DSC_0185
  • DSC_0181
  • DSC_0182
  • DSC_0209
  • DSC_0232
  • DSC_0230
  • DSC_0214
  • DSC_0211
  • DSC_0196
  • DSC_0212
  • DSC_0227
  • DSC_0220
  • DSC_0219
  • DSC_0216
  • DSC_0221
  • DSC_0222
  • DSC_0224
  • DSC_0226
  • The Laurels, Ballybofey - Floorplan (3d)
  • The Laurels, Ballybofey - Floorplan (2d)

For Sale
€450,000 Guide Price
1.0 5 Bedrooms 4 Bathrooms 1 Garage Print

“The Laurels” is a stunning contemporary family home designed and constructed in 2008 to an exceptional standard.  ‘This is a rare opportunity to own this outstanding architecturally designed contemporary family home that beautifully combines and blends traditional country-living features with a bright, spacious open-plan style’.  This impressive five-bedroom c.2,700 sq ft home has a detached garage, private courtyard and landscaped gardens on c. 1.0 acre site.  Early viewing is advised to appreciate this select property & by appointment.

 

Description:

The internal space of The Laurels is designed to meet every requirement of a modern family. Space is zoned, dedicated and designed to adapt to changing family circumstances and needs. On the ground floor, there are two separate living/reception areas: a unique curved generous sitting room area with south-west facing large corner windows and a curved natural sandstone wall, vaulted-ceiling living room area. The bright and airy kitchen/dining area has stunning open-plan full-height ceilings, roof windows and glass gable features. There is a generous laundry room with integrated utility and storage areas incorporating a stand-alone rear entrance hall from a sheltered courtyard. The kitchen area features a unique walk-in pantry, beautiful solid oak worktop areas and central 5ft island/breakfast bar. The spectacular open-plan dining area leads out onto a lovely south facing paved patio with an ‘outside-in’ vista and seating area. The large ground floor master bedroom incorporates an optional work-study area and there is a generous dressing room and separate en-suite bathroom.

 

On the first floor, four bedrooms all have built-in storage, with integrated work/study areas.  A bespoke feature bathroom and separate shower room,  A 9ft. vertical staircase window and generous double hot-press storage units at each end of the landing area are key features of the first-floor area. 50mm oak plank doors and 200mm wide-plank engineered French oak timber flooring and wet-area 20mm deep terracotta floor tiles feature throughout the entire building.  There is a fully integrated in-frame Shaker style kitchen with three feature timber trusses to the four Metre high vaulted ceiling, incorporating fully glazed gable wall to vaulted ceiling height and opening onto a south-facing patio/sun-area through colonial style French doors into an inviting open garden area.

 

House Specification:

The Laurels is a very high specification 2,700 ft² modern, architect-designed, five-bedroom home with 375 ft² external domestic garage and extensive sheltered utilities, parking and landscaped garden areas, The scale of the house is broken down into traditional linear blocks of 1½ and single storey. The house design features a modern, contemporary living space.  The orientation and design of the house is structured so that all the living spaces take full advantage of the sun-path and passive solar gain.  The design focuses on using sustainable energy and materials to economically and successfully collect and distribute passive solar energy throughout its large interior spaces.  The Laurels has been assessed as BER B2 which puts into the top 10% of all houses assessed nationally.  There are extensive southwest-facing Argon-filled Pilkington glazed areas to flood the building with light and passive solar gain.  Space and water heating are by means of a Geothermal domestic ground source heat pump system, incorporating integrated and zoned underfloor heating throughout.  Auxiliary system is by means of integrated Roth solar panels and multifuel efficient stoves. Windows are low emissivity, U-value, dual sealed timber frames. Roof, wall and ground insulation values are Kingspan K8 and above SEI recommended standard to significantly exceed current building regulations standards.

 

The Laurels site area measures one acre and the house benefits from a large set-back of over 250 ft. from the country road. The site entrance features a wonderful evergreen Laurel hedge offering a private and impressive entrance from the main road. There is extensive planting of mixed woodland species along the boundaries and the entire site is fully landscaped, fenced and designed specifically for easy maintenance.

There is an eighty metre feature driveway and extensive rear parking areas kerbed and gravelled with 20mm crushed quartz-stone. The external reclaimed York Sandstone front door curved entrance continues internally and runs through the entire length of the entrance hall, and open-plan living room to kitchen & dining areas.

 

The house has a professionally fitted Brimac alarm system and high speed eFibre broadband. All roof/ attic spaces are fully floored and incorporate extensive storage areas with concealed folding stair access. External garage is fully insulated, floored and incorporates toilet and sink area with work top space and extensive storage built in. There is an enclosed and screened external yard area to the rear with additional sheltered area and separate 100sq.ft utilities garden shed. The one acre site is fully landscaped with mature seasonal and evergreen trees, shrubs and orchard area. All external areas are tastefully lit with low-energy functional and feature lighting. Interior and exterior painting & decoration is finished to the highest possible standard. All building work completed by Indigo Developments building contractors, designed and supervised by Dermot Mc Namee Architects.

Location:

The Laurels site location is rural, yet only 1.2 miles from the centre of Ballybofey main street. The twin towns of Ballybofey-Stranorlar collectively comprise the third largest urban centre in Donegal and are strategically located within a strong rural hinterland in the heart of the Finn Valley and at a key point along the N15/N13 North South Transport Corridor that also sits within the wider Atlantic Corridor. The towns act as the key retail, commercial, social and recreational centre for the Finn
Valley and beyond. In particular, the towns contain a significant quantum of retail floor space, (including the landmark retail outlet McElhinneys Stores); prominent sports facilities such as the Finn Valley Leisure Centre, Tennis Club, McCumhaill Park, Finn Park, and significant social and cultural venues such as the Balor Theatre. The presence of schools, churches, restaurants and shops contribute to the diversity of land use in the immediate geographical area, and all within a 1.5 miles radius of The Laurels.

 

MEASUREMENTS & DETAILS

Entrance Hall (4.50m x 1.85m x 5.90m x 1.90m) L shaped

Engineering wide plank Oak floor, Oak staircase to 1st floor, Feature stone wall façade, storage closet, recessed lights and trac lighting

Living Room (5.60m x 5.06m)

Engineering wide plank Oak floor, feature corner window, curved walls, dry wood burning stove, Oak beam over stove, recessed light, wall mounted TV, 5 amp sockets for side lamps and TV point

Lounge (4.65m x 4.45m)

Engineering wide plank Oak floor, exposed stone feature wall, dry wood burning stove, Oak beam over stove, 5 amp switched sockets, painted Tongue and groove vaulted ceiling and TV point

Kitchen (7.97m x 4.27m)

Engineering wide plank Oak floor, bespoke painted shaker style eye & low level units, centre island, Oak counter tops, Oak handles, Franke sink, Smeg fridge/freezer, integrated dishwasher, Falcon cooking unit with extractor fan and Oak beam over unit

Dining Room (4.0m x 4.0m)

Engineering wide plank Oak floor, Roman blind, vaulted ceiling, 5 amp switched lights, centre light and double doors to patio

Pantry (1.60m x 1.50m)

Shelved and sockets

Laundry Room (3.50m x 3.05m)

Terracotta tiled floor, Belfast sink, plumbed for washer and dryer and Roman blind and Stira for storage

Back Hall (2.30m x 1.50m)

Terracotta tiled floor,

Cloak Room (1.40m x 1.15m)

Shelved for storage

Toilet (1.85m, x 1.45m)

Terracotta tiled floor, Roman blind, 2-piece white suite, Bespoke sink unit, wall mirror, painted Tongue and groove walls

Downstairs Master Bedroom (4.30m x 4.0m)

Engineering wide plank Oak floor, 5 amp sockets, TV point, recessed lights and Venetian blind

Dressing Room (3.15m x 2.70m)

Flooring, built ion storage and drawers

En-Suite (3.0m x 1.60m)

Terracotta tiled floor, with limestone tiled large mixer shower, custom-made built-in storage unit

Bedroom 2 (3.85m x 3.0m)

Engineering wide plank Oak floor, TV point, built in wardrobes, units and a velux window

Bedroom 3 (3.95m x 3.20m)

Engineering wide plank Oak floor, built in wardrobe, study desk, shelving and velux window in roof and wall

Bedroom 4 (3.90m x 2.95m) 

Wooden floor, built in study desk & wardrobe, velux windows and corner unit

Bedroom 5 (4.0m x 3.20m)

Engineering wide plank Oak floor, velux window, wall unit, built in wardrobe, desk and dressing unit

Shower Room (2.90m x 1.60m)

Tiled floor, mixer shower, white suite

Bathroom (3.45mx 2.70m)

Terracotta tiled floor, free standing bath, bespoke built in sink unit, tongue and groove panelled walls, large mixer shower

Garage area & Workshop (7.60m x 4.40m)

First floor is fully floored for storage, toilet & sink

Courtyard (7.0m x 4.50m)

Sandstone slabs

Special Features:

  • Geothermal heating system
  • Solar panels
  • Underfloor heating throughout
  • Vaulted ceilings
  • Sheltered feature courtyard
  • Generous south-facing glazed areas
  • Natural stone wall interior features
  • Open plan living areas
  • E fibre broadband
  • Exterior low energy lighting
  • Substantial parking and sheltered utilities area
  • Alarm system
  • Floored attic space
  • Oak flooring and terracotta tiles throughout

B2_BER_RGB_Web_and_PC

 

Floor Plans

3d Floor plans

2D floor plan

Property Video
The Laurels, Knock, Ballybofey, Co. Donegal – F93 N8X8

Similar Properties